De beroemdste privéclub van Nederland gaat dicht. De eigenaren van Club Diana – vroeger Sauna Diana – zien er na 44 jaar seksbusiness in het Brabantse Zundert geen brood meer in, maken zij aan deze site bekend. ,,Legaal valt er in deze branche niet langer te werken.”
De gebroeders Jan en Ruud Siemons vertelden het nieuws over de sluiting hun Club Diana vrijdag met lood in de schoenen aan het vaste personeel en de vijftien dames die er hun klanten verwennen. Nog twee weken, dan is het einde oefening in de gerenommeerde seks- en relaxclub aan de Zundertse grens met België.
,,Het is nogal wat, na zoveel jaar. Een zwaar besluit, dat we samen met onze accountant hebben genomen. Want je mag met zo’n fantastisch bedrijf nooit afglijden naar een niveau dat niet bij ons past. Dat willen wij niet, dat kunnen we ook niet maken ten opzichte van onze ouders die hier in 1978 begonnen en zo’n naam hebben opgebouwd.”
Tour de France
De sluiting zal opzien baren. Niet alleen bij talloze klanten, van wie sommigen er als jongeling ontgroend werden en er tot na hun pensioen bleven komen. Maar ook de wielerwereld, uitgerekend bij de start van de Tour de France. Jan Siemons reed hem als profrenner vijf keer, Ruud en zijn tweelingbroer Marc (in 2002 overleden, jb) waren eveneens bekende coureurs in hun tijd.
Vader Frans en moeder Corrie, oprichters van Sauna Diana, genoten aanzien in de wielersport vanwege hun prof- en amateurclub, vanwege hun verschijning, pannenkoeken bakkend in de bekendste dubbeldekker die er ooit met het peloton is mee gereden.
Ruud Siemons (56), vroeger advocaat nu dus nog mede-eigenaar met Jan (58), zegt dat ze graag nog tot hun pensioen hadden willen doorgaan. ,,Maar er valt in deze branche legaal geen geld meer te verdienen. Klanten zijn er genoeg, die behoefte blijft altijd. Maar er is niet meer aan dames te komen die nog belasting willen betalen; alles duikt de illegaliteit in, omdat dat meer opbrengt of omdat je daar zonder paspoort kunt werken.”
Frans Baantje
Wat Yap Yum ooit was aan de Amsterdamse Singel, was Sauna Diana ruim vier decennia lang aan het Zundertse Frans Baantje (zie kader). De West-Brabantse privéclub bouwde naam en faam op omdat er veilig, discreet, netjes en hygiënisch werd gewerkt, omdat er nooit gedonder was.
,,En omdat we altijd met Nederlandse of Nederlandstalige vrouwen hebben gewerkt voor wie wij de loonbelasting af droegen. Vrouwen die er niet van schrokken als de politie, GGD of gemeente op de koffie kwam.”
‘Branche zit klem’
De hele legale branche zit klem, verzucht broer Jan aan de rand van het imposante binnenbad. Twintig jaar geleden waren in ons land ongeveer tweeduizend geregistreerde privéclubs, groot en klein. Siemons schat het nu op ‘nog geen tweehonderd’.
De redenen waarom, kunnen de gebroeders wel opsommen. ,,Maar we willen niet zuur klinken, hebben hier een geweldige tijd achter de rug. Maar in het illegale circuit wordt nauwelijks meer gecontroleerd, terwijl voor zaken als Club Diana de eisen heel hoog zijn.”
Seks mét mondkapje
,,Corona heeft er ook ingehakt. Er mocht minder, er kon minder en steun van de overheid kregen wij ook niet. Een deel van onze dames hebben we nooit meer teruggezien, geen idee waar ze nu hun job doen. We hebben hier mannen aan de bar gehad met verplichte mondkapjes terwijl ze wel mee naar de kamers mochten. Denk je dat die kapjes daar bleven zitten?”
,,Rare maatregelen, dat kostte een hoop klanten. En wat dacht je nu, in deze tijd, van onze vaste lasten? Het zwembadwater is 33 graden, álles is hier permanent verwarmd en verlicht. De vaste lasten zijn extreem. Daar valt niet tegenop te verdienen. Klandizie genoeg, vrouwen te weinig.”
Bezinning
En nu? Jan en Ruud weten het nog niet. Ze hebben vrij willekeurig voor een sluiting per 15 juli gekozen, daarna volgt tijd voor afstand en bezinning. De een zal meer fietsen, de ander misschien de advocatuur weer oppakken. Diana en het kapitale landgoed laten ze even voor wat het dan nog is.
,,Maar we betwijfelen of het ooit weer een privéclub zal zijn. Als wij het met zoveel jaar ervaring en onze naam al niet meer redden, wie dan wel?”
Toen Frans en Corrie Siemons eind jaren zeventig van de vorige eeuw bedachten dat ze vlakbij de Zundertse grens aan een zandweg een privé-club wilden beginnen, hadden ze nog geen naam voor ogen.
Maar de oplossing was simpel en goedkoop, aan de andere kant van grenspaal 222 trof Frans bij een voormalig Vlaams café gratis vijf prachtige neonletters, die de naam Diana vormden. Dat verhaal over Diana, de Romeinse godin van de jacht, werd er later aan vast geplakt om het interessanter te laten klinken.
Het echtpaar, later internationale beroemdheden vanwege de wielerploeg en hun dubbeldekker in de Tour de France, koos voor Sauna Diana omdat iedereen in die tijd wist dat sauna’s in de grensstreek illegaal voor veel meer dan een stoombad werden gebruikt. Natuurlijk heet hun zandweg tot op de dag van vandaag ’t Frans Baantje.
Bron: AD
Foto’s copyright John Bas