Een flogger (niet te verwarren met een vlogger op Youtube o.i.d.) is een favoriete zweep voor de Domina’s en Domme’s. Het is een zweep met vele stroken en zijn beschikbaar met verschillende soorten materialen. In het Nederlands is het ook wel bekend als onder de naam gesel, maar dat is een vrij ouderwetse term. Officieel is het overigens geen zweep, want een echte zweep heeft maar één strook op het einde. Tegenwoordig is zwepen een wat breder begrip, waardoor de flogger ook gezien wordt als een soort zweep.
Hoe is de flogger ontstaan, waar is het goed voor te gebruiken, wat zijn de verschillen en waarom is het een favoriet bij Meesters en Meesteressen? We leggen je het uit!
Het ontstaan van de flogger
De flogger vind zijn oorsprong bij de geselkat, die nu ook nog steeds bestaat onder de naam ‘Cat o Nine‘ / Kat met de negen staarten. Deze zijn herkenbaar (en voelbaar) aan de 9 stroken, vaak met knoopjes erin. Deze werden honderden jaren zo niet duizenden jaren geleden gebruikt om lijfstraffen mee uit te voeren. In de scheepvaart of in kolonies waar slaven ermee werden gestraft. Daar zijn verdere varianten op gekomen, met loden bolletjes erin in Romeinse tijd (onder de naam plumbata). Ook onder de Russische tsaren was het een middel voor de zwaarste geselingen.
In het nieuwe testament is geselen als lijfstraf ook al veelvoorkomend, waaronder de geseling van Jezus. In de middeleeuwen kwam zelfkastijding met deze voorloper van de flogger ook voor, doordat je met een korte slag ook je eigen rug flink kan raken.
De flogger is nu specifieker gemaakt als BDSM item, en heeft geen knopen meer. Het zijn alleen de stroken.
Waar is de flogger goed voor te gebruiken?
De flogger heeft een handvat met daaraan vast de relatief korte stroken. De stroken zijn van een licht materiaal, waardoor de slag minder zwaar is dan van andere zwepen. Doordat de stroken kort op het handvat zit, is het goed om mee te mikken en te doseren. Een flogger is een goed middel om uit te vinden wat de slaaf aan kan, wat zijn/haar reactie is op de verschillende doseringen. Het kan ook een goede opwarmer zijn, om de huid op te warmer voor zwaarder werk met bijvoorbeeld een bullwhip.
De flogger is te gebruiken met een ‘simpele’ slag, maar door een ronddraaiende beweging te maken kan je ook een continu effect creereren. Door de flogger zacht over het lichaam te laten gaan, kan je een aangenaam gevoel geven. Maar de slaaf voelt dondersgoed aan dat een pijnlijke slag nooit ver weg is… Mooi stukje mindplay dus!
Verschillende soorten floggers
De korte stroken is een duidelijk kenmerk van een flogger. Eigenlijk zie je ze nooit echt lang, maar er zijn wel verschillende lengtes beschikbaar. Ook qua handvat zijn er variaties, dat kan van leer zijn maar ook staal, plastic of hout komt voor. De stroken zelf is ook verschil in te vinden. Een flogger met leren stroken is wel de meest voorkomende, maar ook van rubber of suede zijn ze beschikbaar. De prijzen zijn ook zeer gevarieerd, dat heeft alles te maken met afwerking en stevigheid van het materiaal. Vanaf 15 euro heb je al floggers, gemiddeld kan je tussen de 30 en 60 euro een prima exemplaar vinden. Er zijn ook versies die prachtig zijn afgewerkt met fraaie materialen en boven de 200 euro uitkomen. Voor de pro’s is dat een ultieme versie voor vele uren plezier!
1 gedachte over “De flogger uitgelegd, korte stroken met veel effect”
Reacties zijn gesloten.