De gemeente werkt uitbuiting van prostituees in de hand door de huur van het Nieuwe Zandpad vrij te laten. Dat stelt Freya-baas Caja van Tolie, die voorrekent dat een kamer voor een sekswerker ruim duizend euro per week gaat kosten. ,,Zulke bedragen wil ik als exploitant niet voor mijn rekening nemen”, zegt Van Tolie.
Ver voordat de eerste cabines aan het Nieuwe Zandpad gebouwd zijn, is er al onenigheid over de huur. ,,De bouwer schoof een papiertje naar me toe met een bedrag van 575 euro erop. Als ik iets meer zou bieden, zou ik kans maken op een paar ramen, anders niet.”
Volgens Jaap Slomp van bouwer Beja uit Hoogeveen is het bedrag een kwestie van marktwerking. ,,Ik heb de kandidaten gevraagd wat ze wilden bieden. Er is nu een exploitant uit Groningen die een bepaald bedrag wil betalen. Ik zeg niet hoeveel, maar wij zijn tevreden.”
Commentaar van onze redactie:
En de Zandpad Soap gaat maar door. De Gemeente Utrecht leek laatste maanden volgens velen toch nu echt serieus te zijn met de plannen om het Zandpad in een nieuwe stijl te openen. Echter wat zijn de feiten? De zoveelste projectontwikkelaar, de zoveelste tekeningen en nu weer totaal andere drempels voor dames om te huren. Nog geen 2 weken geleden, kwam men met het ‘geweldige’ theoretische idee dat prostituees verplicht een cursus tegen bescherming tegen pooiers moesten volgen. Geen idee hoe zo’n cursus gehouden wordt en watvoor enig effect dat zou hebben op de dames in de praktijk als een pooier echt dwang uitvoert of haar psychologisch al lang in zijn macht heeft. Alsof zo’n cursus dan enig effect zou hebben, weer een idee vanachter een burotafel bedacht door een ambtenaar die amper weet hoe het er in de praktijk toegaat.
En nu wordt er in bovenstaand artikel duidelijk dat de huur bijna 2x zo hoog wordt dan 3 jaar geleden bij sluiting omdat de Gemeente al eerder ook eisen stelde aan de beveiliging van het nieuwe Zandpad, en de ontwikkelaar ook natuurlijk een commercieel doel heeft met verhuren en bouw van de kamers. De Gemeente sluit eerst raamgebieden wegens vermeende wantoestanden met verschillende verhuurders die zouden weten van de gedwongenheid van dames (overigens landelijk een item, nergens kan iemand 100% garanderen dat er geen gedwongen dames tussen zitten en in een nieuwe situatie ook niet, dus dat zal altijd blijven), en nu creeert de Gemeente een nieuwe situatie waarbij de kamers veel kleiner worden, de huur bijna verdubbeld en creeeren zijn dus zelf als overheid wantoestanden. Onder al deze nieuwe voorwaarden wordt de situatie voor de dames er dus alleen maar slechter op. Hoe kan de Gemeente dit met drogen ogen verdedigen? Zijn zij indirect nu de nieuwe pooiers? Waarom is het destijds dan dicht gegaan om het nu weer open te doen met veel slechtere omstandigheden voor de dames die de meeste ruime bootkamers die onlangs gerenoveerd waren voor een goede prijs gezien de raamprijzen t.o.v. andere redlightdistricten werden verhuurd. Alle kamers waren destijds ook in crisistijd altijd verhuurd. Of zijn dit dus de tekenen, dat de Gemeente totaal niet weet waar ze mee bezig zijn of juist bewust zo in alle bochten wringen om straks te kunnen zeggen dat een opening van het nieuwe Zandpad niet haalbaar is? En de belastingbetaler al deze onderzoeken, plannen, manuren maar betalen. We zijn 3 jaar verder, de boten liggen er nog ondanks intrekken ligvergunningen van de waterschappen, en het enige feit is dat de Hardebollenstraat definitief dicht is door de verkoop van de raampanden door de eigenaar Wegra aan de Gemeente, en het Zandpad er nog even troosteloos bij ligt zoals 3 jaar geleden bij de sluiting. En de buurt ook nog steeds tegen een opening is. De soap continues…..