Bron: https://www.gva.be
Dinsdagmiddag schaarden alle meerderheidspartijen zich in de kamercommissie Justitie achter de hervorming van het seksueel strafrecht. Een belangrijk onderdeel van de tekst gaat over de decriminalisering van sekswerk en aanverwante diensten. Hoewel prostitutie op zich niet strafbaar is, zijn chauffeurs, boekhouders of advertentieplatformen rond sekswerk dat momenteel nog wel. Daar komt verandering in met het oog op een betere aanpak van mensenhandel en seksuele uitbuiting.
David Van Turnhout
Woensdag 16 februari 2022 om 05:00
“Dit is een belangrijke stap”, zegt kamerlid Ben Segers (Vooruit). “Het is gedaan met de problemen voor zelfstandige sekswerkers wanneer ze willen samenwerken met derde partijen. Bovendien hebben we er voor gezorgd dat gedwongen sekswerk niet onder de radar verdwijnt, en dat is een goede zaak”, klinkt het. Segers benadrukt dat het wetsvoorstel niet alleen focust op erkenning voor sekswerkers, maar ook meer mogelijkheden creëert om seksuele uitbuiting en mensenhandel actiever op te sporen en tegen te gaan.
Voordien werkten onder meer advertentieplatformen in een grijze zone. Ze werden wel gedoogd, maar verder kon de overheid hen geen regels opleggen of gedragscodes met hen afspreken omwille van die illegaliteit. “Door deze diensten uit het strafrecht te halen, kunnen we dergelijke websites eindelijk good practices opleggen en akkoorden sluiten”, aldus Segers.
“Door in te zetten op sensibilisering willen we klanten wegwijs maken in verantwoordelijk sekswerk”, legt Ben Segers (Vooruit) uit.
“Door in te zetten op sensibilisering willen we klanten wegwijs maken in verantwoordelijk sekswerk”, legt Ben Segers (Vooruit) uit. — © Bob Van Mol
Bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne klinkt een gelijkaardige boodschap. “Door het decriminaliseren van sekswerk, zal er een duidelijk onderscheid kunnen gemaakt worden met illegale praktijken zoals mensenhandel en andere vormen van misbruik.” De invoering van een nieuwe bepaling, ‘misbruik van prostitutie’, zal het mogelijk maken streng op te treden tegen wantoestanden in sekswerk.
De straffen hierop zijn één tot vijf jaar gevangenis en boetes van 500 tot 25.000 euro, afhankelijk van de aard van het misdrijf en het aantal slachtoffers.
Good Practices
Er bestaan intussen al heel wat voorbeelden van wat websites kunnen doen om misbruik en mensenhandel te bestrijden. Zo speurt advertentiewebsite Redlights.be actief naar berichten die wijzen op mogelijke wantoestanden. Reclame voor seks zonder condoom bijvoorbeeld, wijst in veel gevallen op misbruik of dwang. Naast actieve opsporing door de operatoren zelf, kunnen klanten of bezoekers van de site dit melden via een knop.
Redlights werkt ook samen met Child Focus in de strijd tegen prostitutie met minderjarigen. Wie via Redlights op zoek gaat naar een sekswerker, krijgt eerst een pop-up met een meisje te zien. Om verder te kunnen surfen, moeten bezoekers aangeven of het om een meerderjarige of minderjarige persoon gaat. De nadruk ligt daarbij vooral op sensibilisering.
“Momenteel gebeurt dit allemaal vrijwillig”, zegt Segers. “Maar niet elke website doet dergelijke inspanningen. Door dit in een wet te gieten, zullen we deze ingrepen binnenkort kunnen eisen van elk online platform dat reclame maakt voor seksuele diensten. Door in te zetten op sensibilisering willen we klanten wegwijs maken in verantwoordelijk sekswerk en misbruik zo veel mogelijk aanpakken.”