In Nederland hoor je vaak dat je, als je met bondage wilt beginnen, eerst moet zorgen dat je “echt bondagetouw” hebt. In de BDSM-scene wordt daar doorgaans 6mm katoenen koord mee bedoeld. Andere touwsoorten worden al gauw als “fout” bestempeld. Dat is vreemd, want behalve een paar prettige eigenschappen (o.a. zacht, relatief goedkoop) heeft het ook diverse eigenschappen die het minder geschikt maken voor bondage (o.a. een heel lage breeksterte, veel rek). Bovendien zijn andere touwsoorten vaak helemaal niet fout, áls je maar weet hoe je ermee moet omgaan.
De vraag wat goed bondagetouw is, is dan ook niet zo eenvoudig en eenduidig te beantwoorden. Wie veel met wisselende partners knoopt, zal bijvoorbeeld eerder de voorkeur geven aan een touwsoort die makkelijk is in het onderhoud, terwijl iemand die bondagefoto’s maakt esthetiek al gauw belangrijker zal vinden dan gebruiksgemak. En zo zijn er vele factoren die een rol spelen. Eén ding is in ieder geval zeker, naarmate de bondages die je doet geavanceerder worden, wordt de breeksterkte belangrijker. Gebruik altijd touw dat sterk genoeg voor wat je van plan bent – en sterk genoeg betekent al gauw een veiligheidsfactor 5 – 10! Hou er daarbij rekening mee dat dynamische krachten (bijvoorbeeld bij bewegen en spartelen) snel kunnen oplopen.
Hieronder proberen wij een aantal touwsoorten en hun voor- en nadelen te bespreken.
Maar eerst iets over lengtes en diktes. Voor alle touwsoorten geldt dat voor bondage meestal 6mm of 8mm gebruikt wordt (met uitzondering wellicht van enkele specifieke toepassingen als bijvoorbeeld haarbondage). Dunner touw is niet alleen minder sterk, maar verdeelt – bij een gelijkblijvend aantal wikkels – ook de druk over een kleiner oppervlakte, wat de kans of afknellen van bloedvaten en zenuwbeschadigingen vergroot. Dikker is vaak minder goed buigzaam en daardoor lastiger knopen. Welke lengtes zijn handig om mee te knopen? Dat is een beetje een kwestie van smaak. Standaard voor Japanse bondage zijn touwen van tussen de 7 en 8 meter. Nu zijn Westerse vrouwen soms wat steviger dan Japanse jongedames, dus het is handiger om behalve touwen van 8 meter ook één of twee stukken van 10m in een touwset te hebben. Met name voor het begin van een takate-kote gebruik je meestal zo’n 10m. Langer is eigenlijk niet nodig. Als je touw op is, kun je vrijwel altijd een nieuw touw aan je bondage knopen en verder gaan. Voor polsen gebruik je nog weleens een stuk van tussen de 3 en de 5 meter.
Natuurtouw
Diverse soorten natuurtouw worden gebruikt voor bondage. Om te beginnen het overbekende katoen dat je zoveel op – vooral Westerse – bondagefoto’s ziet en in de Nederlandse scene veelvuldig gebruikt wordt. Maar ook hennep is in opmars, en hier en daar wordt jute gebruikt. Voor alle natuurtouwen geldt dat ze kunnen gaan rotten. Droog natuurtouw daarom altijd goed en bewaar het op een plek waar het nog wat kan ademen. Controleer het regelmatig en vervang het op tijd. Ook als het niet rot, slijt het wel. Op veel van onze foto’s zie je hennep- en jutetouw.
De beste eigenschap van katoen (links, zwart, 6mm) is de zachtheid. Het is zacht voor de huid, en zal niet snel brandwonden geven als het snel langs de huid getrokken wordt – en het is met name hierom dat vaak wordt aangeraden met katoen te knopen. Helaas heeft katoen ook een aantal minder sterke kanten. Om te beginnen een letterlijk minder sterke kant: de breeksterkte is enorm laag. Zo laag, dat er zeker bij geavanceerdere bondages nauwelijks of geen veiligheidsmarge is. Los daarvan zit er in katoen nogal wat rek. Dat is voor de dominant niet altijd even prettig knopen, maar ook veel subs geven er na een of twee keer in ander touw gezeten te hebben de voorkeur aan wat stevigere touwen. Er is ook katoenen touw met een kunststof kern, dit heeft enkele van de voordelen van kunststof touw (sterker, weinig rek, sneller dan normaal katoen droog in de was, minder rotgevoelig) maar heeft enkele voordelen van katoen (zacht en de witte varianten zijn verfbaar). Links is een stuk zwart geverfd katoen afgebeeld.
Henneptouw (6mm) is aanzienlijk sterker dan katoen en er zit nagenoeg geen rek in. Mits goed onderhouden en op tijd vervangen is het dan ook een stuk beter geschikt voor meer geavanceerde bondages dan katoen. Bovendien ziet het er prachtig uit; dit is het touw dat je op veel Japanse bondagefoto’s ziet. Het nadeel is dat het nogal bewerkelijk is. Ruw henneptouw is eigenlijk niet mee te knopen, het moet eerst bewerkt worden, en dat is een tijdrovende klus. Gelukkig kun je henneptouw ook bewerkt en al kopen. Maar dan nog moet het na elke wasbeurt onder lichte spanning drogen, en moet je er geregeld de pluisjes afbranden. Henneptouw is ook een stuk ruwer voor de huid dan katoen, maar dat kan een voor- of nadeel zijn.
Touw van jute (6mm) is enigszins in opmars, en ook dit touw zie je geregeld op Japanse bondagefoto’s. Het is minder sterk dan hennep, maar nog altijd redelijk stevig. Jute heeft behalve de voordelen overigens ook de nadelen gemeenschappelijk met hennep: het moet eerst bewerkt worden (of bewerkt gekocht worden) en moet onder lichte spanning drogen.
Informatie over het bewerken van hennep (en jute) kun je vinden op bondageproject.com.
Kunststof touw
Een alternatief voor natuurtouw is kunststof touw. Kunststof is doorgaans sterker, en makkelijker in onderhoud; Het droogt doorgaans snel en hoeft niet opgespannen te worden. Wees wel voorzichtig(er) met het langs de huid halen, om verbranding van de huid te voorkomen. Als je twijfelt, hou dan je eigen hand tussen je sub en het touw in, dan voel je vanzelf wanneer je te snel gaat.
Polypropleen
Nylon (geen afbeelding) wordt geregeld aangeraden op websites. Het is goedkoop, sterk en bij de meeste bouwmarkten te krijgen. Er zit vaak wel wat rek in, en van de kunststof soorten is dit er een die snel verbranding geeft. Mijn keus is het niet. Polypropyleen (links, 8mm) is eveneens sterk, en zo nu en dan in best wel zachte, gevlochten vorm te vinden. Het rekt doorgaans minder dan nylon. Natuurlijk ga je niet zomaar bonderen met het harde, vaak oranje, geslagen wegwerkerstouw (ook polypropyleen).
Als het om kunststof touw gaat is (statisch) klimtouw (rechts, 6mm) aan te raden. Het is wat duurder, maar daar staat tegenover dat het sterk is, het immers bedoeld om aan te kunnen hangen, en het rekt niet of nauwelijks. Een nadeel is wel dat het wat aan de gladde kant is en je niet op frictie kan vertrouwen. Zorg er dus voor dat je knopen echt goed zijn!
Er zijn ongetwijfeld nog meer soorten touw waar je mee kunt bonderen. Zo is er bijvoorbeeld Hempex (een soort kunst-hennep)
Voor een assortiment verschillende touwen, check onze shop via shop.smdome.com/bondage-touwen