Waarom we van kinky seks houden

Kinky sex op SMDOME

Sadomasochisme, kinky seks en andere minder alledaagse vormen van seks zijn waarschijnlijk aangeboren gedrag, zegt Britse biologe Vivienne Parry.

Pijn

Theorieën over sadomasochisme omvatten heel wat verschillende gedragingen als dominantie, onderwerping en bondage. Het opzettelijk toebrengen van pijn is een onderwerp waar elke psychoanalyticus van droomt. Vroeger werd verondersteld dat dit gedrag pas na de geboorte ontstond, het zou een doodswens zijn die voortkomt uit bijvoorbeeld een trauma uit de kindertijd of angst voor castratie.

Aangeboren

Maar een veel logischere verklaring is dat sm aangeboren seksueel gedrag is. Net zoals homoseksualiteit zien we dit bij dieren. Vele diersoorten bijten bijvoorbeeld tijdens de geslachtsdaad. Seksexpertes zeggen dat sadomasochisme of sm vaak voorkomt. Het werd de eerste keer in kaart gebracht door Alfredy Kinsey in 1948. Hij beweerde dat 50 procent van de deelnemers aan zijn onderzoek erotisch plezier beleefde wanneer ze gebeten werden. Maar dat cijfer zal volgens moderne experts eerder een op tien zijn. Evenveel mannen als vrouwen doen aan sm.

Hoogopgeleid

Een ander onderzoek zegt dat hoogopgeleiden eerder aan sm doen dan lageropgeleide mensen. Sm en het bijhorende gedrag houdt niet alleen geweld in, maar vaak ook psychologische vernederingen. Hoewel sommige mensen sm in dezelfde categorie als misbruik plaatsen, kun je enkel van sm spreken als beide partijen instemmen.

Schaamte

Sm kan tot een groot gevoel van schaamte leiden. Het gebeurt vaak dat tijdens sm iemand naakt en hulpeloos vastgebonden wordt. Als alleen je sm-partner dit te zien krijgt, hoeft dit geen probleem te zijn. Het is echter wel beschamender als je poetsvrouw of kinderen je zo aantreffen