Misschien tijd om eens wat nieuws te leren? Shibari is een techniek met touwen die intimiteit en vertrouwen in relaties verbeterd. Vertrouwen in BDSM is een absolute must, en deze vorm van bondage kan dan ook een mooie toevoeging zijn voor je!
Wat is shibari?
Shibari is een Japanse artistieke vorm van bondage met touw. De vertaling naar het Nederlands komt neer op ‘vastgebonden’. Met gebruik van de juiste technieken maak je prachtige knopen en patronen. En het is daarbij een lichamelijke sensatie. Het is niet een ‘gewone’ bondage, het is een unieke stijl.
Waarom zou je het willen toepassen?
In eerste instantie heeft het natuurlijk hetzelfde effect als handboeien of andere vormen van bondage, het geeft de controle aan de ander over je lichaam. Met shibari is een extra element dat het toepassen van deze techniek is dat er meer intimiteit is. Het duurt wat langer dan een simpele klik van handboeien. Stap voor stap voel je de spanning (letterlijk en figuurlijk) toenemen.
Daarnaast is met shibari mogelijk om je in allerlei standen vast te maken, wat een grote variatie geeft aan nieuwe seks-standjes. Het hoeft overigens niet seksueel te zijn, het gebruik van deze Japanse techniek kan ook toegepast worden puur als een middel het vertrouwen in elkaar te vergroten.
Wat zijn de grootste misverstanden over shibari?
Het grootste misverstand is, is dat het iets is alleen voor hardcore BDSM liefhebbers. Het wordt vaak toegepast in een meer erotische sfeer, of zelfs puur voor de kunst van de knopen.
Daarnaast is de verwachting dat shibari heel moeilijk is. Hoewel het wel enige oefening kost, zijn er technieken die binnen enkele uren te leren zijn en prachtig resultaat opleveren. Het Pentagram Harnas en de ‘Jurk van touw‘ zijn dan al te maken.
Een ander misverstand is, dat het altijd seksueel getint is. Het kan natuurlijk zeker een toevoeging zijn in de slaapkamer of sm studio, maar het is ook een kunstvorm en voor sommigen een vorm van meditatie waarbij ze zelf-bondage toepassen.
Waar moet je rekening mee houden als je wil starten?
Je moet natuurlijk rekening houden met de veiligheid. Als de bondage te strak of te lang wordt geplaatst, dan kan dit zenuwschade opleveren. Een shibari-cursus is aan te raden. Er zijn ook online cursussen te vinden, bijvoorbeeld via Fetlife.
Het is goed om vooraf duidelijk aan te geven wat je grenzen zijn en inzicht te hebben hoe je beiden geen schade ondervind. Afspraken maken over hoe lang je bezig wil zijn met shibari in een sessie, wat voor posities je niet fijn vind en eventueel een stop-woord zijn goede basis-afspraken.
Wat heb ik nodig om shibari te kunnen doen?
Zoals eerder gezegd, check eerst of de partner open staat voor shibari. Open communicatie is belangrijk hierin, omdat vertrouwen essentieel is.
Daarnaast wil je natuurlijk goed touw hebben, het moeten touwen zijn die weinig uitrekken. Daar zijn speciale touwen voor verkrijgbaar. Daarnaast is het nuttig om iets te hebben om een touw makkelijk te kunnen verwijderen. Een goede schaar waarmee je snel een touw kan loskrijgen, zonder je partner te verwonden.
Ben je angstig dat je klungelig overkomt als je net begint? Als je partner het goed vind, kan je starten met de partner te voorzien van een blinddoek. Geduld en oefening baart kunst, de creativiteit en plezier in shibari komt dan vanzelf!